Wat is Body Stress Release


 Wat is Body Stress Release?

Body stress = lichaamsspanning

Release = vrijmaken/loslaten

 

Body Stress Release (BSR) is een gezondheidstechniek die werkt op het fysieke lichaam. Deze techniek richt zich niet specifiek op een ziekte of een lichamelijk probleem maar activeert, via de spieren, het zelfherstellend vermogen. Dit van nature aanwezige vermogen neemt af wanneer spieren niet meer in staat zijn om opgebouwde spanning los te laten.  Het woord 'stress' wordt vaak geassocieerd met te druk, te haastig, vervelend, deadlines enzovoort. Toch is stress in een bepaalde mate noodzakelijk. Het houdt actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang. Echter, zodra de persoonlijke grens tussen noodzakelijke stress en overmatige stress te vaak wordt overschreden, kan dit omslaan in negatieve verschijnselen. De stress wordt dan door het lichaam als spierspanning vastgezet om het lichaam te beschermen, te spalken als het ware.
Wanneer dat langere tijd aanhoudt en bij herhaling gebeurt, heeft dit gevolgen: vastgezette, stijve spieren, optredende pijn, of aanhoudende vermoeidheid zijn een paar voorbeelden.
De communicatie tussen de hersenen en het lichaam raakt verstoord en klachten ontstaan omdat het zenuwstelsel zijn werk niet meer optimaal kan doen.Op deze manier kunnen er steeds meer klachten ontstaan.

 

In tegenstelling tot de meeste andere behandelwijzen richt BSR zich niet op een ziekte, afwijking of ander lichamelijk probleem maar op het lichaam in zijn totaliteit en de onderlinge samenhang. De visie van BSR is dat spierspanning een functie heeft. Teveel spanning in de spieren heeft enerzijds een signaalfunctie en anderzijds een beschermende functie.

Body Stess Release is ontwikkeld om teveel opgebouwde en vastgezette spierspanning te verminderen en daarmee de communicatie tussen het lichaam en de hersenen te herstellen.

De techniek is zacht en vriendelijk en is gebaseerd op respect voor het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.